top of page
Search

De Energie professional van de toekomst

Updated: May 17, 2018

Welke competenties heeft de energieprofessional van de toekomst? Ik vroeg het me af, ik ging googelen. Je kent het wel, je typt een woord of een paar woorden bij google, je krijgt een 10tal hits op page 1 en je klikt en klikt door en klikt nog eens verder. Van pdf document naar youtube clip, websites van educational institutes, je klikt nog eens verder en voor je het weet is

er een uur voorbij en ben je weer vergeten waar je zoektocht ook alweer mee begon. Het gebeurt me vaak genoeg dat ik aan het einde van een werkdag mijn computer dichtklap terwijl er 12 sites openstaan die ik nog eens wil doornemen. Na een paar dagen wordt mijn computer langzamer en langzamer. Tot ik hem echt opnieuw moet laten opstarten, ‘heropen vensters bij opnieuw inloggen’ Dat lukt soms wel, soms ook niet en dan ben ik alles weer kwijt.Zenuwachtig

Eerst werd ik daar zenuwachtig van omdat ik dacht alles echt kwijt te zijn en daarmee kansen en kennis te hebben misgelopen. Tegenwoordig weet ik dat de kennis er natuurlijk nog is, alleen niet in mijn hoofd of in mijn notebook (evernote of correctbook). De websites zijn er gewoon nog en vind ik echt wel weer bij een nieuwe search. Als het zo moet zijn. En anders niet, dan doen zich wel weer andere kansen voor. 

Maar goed, wat ik me realiseer tijdens mijn eeuwige en heerlijke geklik is dat je zeer zeker computer literate moet zijn om je in de toekomst te kunnen handhaven.


Agile of zoiets

Ik hoor je denken, 'ja hè hè, als je nu (nog) niet met een computer om kunt gaan dan heb je wel een boot of 10 gemist'. Toch is het niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Een van de issues bij de grote energieorganisaties is het steeds ouder wordende personeel en het gebrek aan jonge medewerkers. Vroeger moest je vooral heel goed zijn in het aanleggen en onderhouden van elektriciteit netwerken, simpel gezegd - zonder er simpel over te willen doen - weten welke draad aan welke draad, het verschil tussen wisselstroom en gelijkstroom, hoogspanning en laagspanning enzovoorts. Inmiddels is dat niet meer genoeg en gaat het over the internet of things, big data, smart meters en smart grid, algoritmen. Over agility, versatility en robotics. En worden er afdelingen opgericht binnen of half buiten je organisatie die zich bezighouden met nieuwe business modellen, innovatie, start ups, scale ups, het scouten naar change agents en strategische samenwerking.


Verandering

Het biedt allemaal ontzettend veel mooie kansen en voor veel mensen is het een bron van inspiratie. Maar het kan ook overweldigend zijn, beangstigend. Nu is iedere verandering op een bepaalde manier beangstigend, maar de transformatie naar een nieuwe wereld van energie brengt voor mensen in de sector wel héél erg veel veranderingen met zich mee. En sommige mensen voelen zich daar prettiger bij dan anderen.


Zo heb ik het altijd al gedaan

Een van de uitspraken die ik vond tijdens mijn eeuwige, heerlijke search; ‘if you want to stay relevant you need to understand the things you can’t avoid’. Gewoon doorgaan met je werk zoals je ‘het altijd al hebt gedaan’ is er niet meer bij. Wel fijn als de organisatie waar jarenlang jouw bijdrage gewaardeerd werd en goed genoeg is geweest, aandacht heeft voor wat al deze veranderingen van jou vragen. En je helpt om ‘the things you can’t avoid’ te begrijpen.


#competenties #energieprofessional #digital #agile #versatile #future #change #verandering

Follow the wave on Instagram @joseesimonevl

bottom of page