top of page
Search

Wie 7 keer valt moet 8 keer opstaan

Alleen nog maar minder

Minder plastic, minder afval, minder brandstof verbruiken, minder vliegen, minder water, minder elektriciteit, minder vlees, minder dierlijke producten, minder groente en fruit buiten het seizoen waarin ze groeien, een minder warm huis, minder etenswaren uit andere landen, minder nieuwe kleding, minder speelgoed, minder spullen, minder steeds minder. Als je duurzame keuzes wilt maken lijkt het altijd te gaan over hoe het minder kan. We moeten onszelf beperken om de wereld te redden, we moeten ons leven en consumenten gedrag herzien en andere keuzes maken. 


Toch een beetje meer

Steeds vaker en steeds meer hèbben we ook een andere keuze. De keuze voor meer verse producten, meer openbaar vervoer, meer mogelijkheden om elektriciteit van duurzame bronnen af te nemen, meer alternatieven voor vlees, een groter aanbod van lokaal geproduceerde seizoensgroenten en fruit, kledingmerken en winkels die duurzaam geproduceerde kleding aanbieden, kleding die langer meegaat. Speelplaatsen worden groene speelweides waar, door minder speeltoestellen, meer creativiteit in het spel van kinderen wordt gestimuleerd. Het zijn de trendsetters en early adopters die deze keuzes als eerste maakten, nu wordt het steeds meer mainstream en volgt de early majority. Op een volgend moment is het zo gewoon dat bijna iedereen volgt; de late majority en dan blijft er nog een kleinere groep achterblijvers over die - om wat voor reden dan ook - tot nu toe niet mee konden. Niet mee zullen gaan of op een veel later moment volgen. Minder bekend

Het is te makkelijk om te zeggen dat álle duurzame initiatieven op deze manier gewoon zullen worden. Sommige ideeën redden het niet. Dat geeft niet, dat is altijd zo gegaan. Waar ik heel blij van word is dat het aanbod steeds groter wordt. In een tijd dat we van alles minder lijken te mogen, komen er steeds meer nieuwe mogelijkheden bij. Energie opwekken met windmolens en zonnepanelen is voor niemand meer nieuw. Elektrische auto’s zie je regelmatig rijden of aan oplaadpalen liggen, en ook streekvervoer is in veel regio’s al schoner. Minder bekend zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen: zoals een plant die licht geeft als je hem aanraakt (Livinglight) Een elektrische scooter gemaakt van hennep composiet (VAN.EKO) Kleding of accessoires gemaakt door bacteriën (Emma van der Leest) PET flessen die tot ‘inkt’ voor 3D printers worden verwerkt (BetterFutureFactory) Of in de bouw, bestaande materialen, uit gesloopte gebouwen, opnieuw op de markt en hergebruikt (Superuse) Lokaal verbouwde producten, direct ingekocht bij de boer (Rechtstreex) Gebruik van warmte van computer servers (Nerdalize) En dit is nog maar het begin van een steeds groeiende lijst met gave innovaties.


Waardeloos

Wat we ook meer krijgen is een goed gevoel, samenwerking, delen met anderen, verbinding, bewustwording en empathie. En ja, innovaties moeten meer en we moeten sneller om klimaat verandering tegen te gaan. De optimist in mij is zo blij met het feit dat nieuwe en bestaande ondernemers steeds meer ‘goed zijn voor de planeet en de mensheid’ als uitgangspunt nemen voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën. People, Planet, Profit wordt People, Planet, Purpose. Winst wordt steeds minder geaccepteerd als reden van bestaan van een organisatie. Jongere generaties vragen om een diepere missie; organisaties waar het alleen nog draait om geld zijn waardeloos.

Dat wil niet zeggen dat er geen winst gemaakt mag worden, geld is nodig om te kunnen investeren, en - gewoon - om een boterham te kunnen eten. Maar geld is niet meer het uitgangspunt of de reden van bestaan.


Meer

Veel innovaties, veel nieuwe ideeën, veel projecten, meer, sneller, vaker, zoveel mogelijk uitproberen en experimenteren. Sommige initiatieven komen dan bovendrijven en gaan van start up naar scale up. Andere redden het niet en 'need to reinvent’ dat is altijd zo geweest. Wie 7 keer valt moet 8 keer opstaan. 


#sustainability #choices #lessismore #nerdalize #rechtstreex #vaneko #bluecitylab #superuse #betterfuturefactory


Ken je ook een mooi initiatief, zet naam en link in de comments!

Follow the wave on Instagram @joseesimonevl

bottom of page